Welkom op de website van het Shantykoor 'De Scheepsjoagers' uit Muntendam

shantykoor de scheepsjoagers welkom

In 1991 werd op initiatief van Fré Wever uit Muntendam in dit dorp een shantykoor opgericht onder de naam De Scheepsjoagers. Al snel groeide het koor uit tot een groep van maar liefst 70 leden, inclusief muzikale begeleiding. De snelle groei werd mede veroorzaakt door de grote populariteit, die het koor genoot en nog steeds geniet onder het enthousiaste publiek.

De huidige dirigent, Nico Dijkman uit Appingedam, zorgt er met zijn geweldige inbreng en inzet voor, dat naast de spontaniteit en het enthousiasme waarmee de zeemansliederen en de shanty's worden gezongen, er wekelijks wordt geschaafd aan de zangkwaliteit van het meerstemmige koor. Altijd weer weet daardoor het koor het publiek te verrassen met naast kwaliteit ook originaliteit.

Naast een repertoire van 100 shanty's en zeemansliederen beschikt het koor ook over 25 kerstliederen. Daardoor kan het koor dus gemakkelijk een avondvullend programma brengen met Nederlandse en internationale shanty's en zeemansliederen. Ook een avond vullen met alleen Nederlandse liederen behoort tot de mogelijkheden, evenals het brengen van een stemmig kerstconcert.

Wij nodigen u uit via deze site kennis te maken met het koor. Natuurlijk hopen we dat deze kennismaking voor u aanleiding zal zijn een concert bij te wonen in het Dorpshuis De Menterne in Muntendam waar jaarlijks een donateurs- en een kerstconcert wordt verzorgd. Of wellicht nodigt u ons uit om voor u een concert te verzorgen.

De geschiedenis van het koor

Door de grote inspanning van initiatiefnemer Fré Wever zag het shantykoor "De Scheepsjoagers" in 1991, na de viering van het 600 jarig bestaan van Muntendam het levenslicht.

Op 31 oktober 1991 startte het koor met 41 leden. De belangstelling was zo enorm, dat er zelfs een ledenstop moest worden ingevoerd.

Repetities en uitvoeringen volgden elkaar snel op en het enthousiasme bij koorleden en publiek groeide. Optredens brachten binnen de regio steeds volle zalen, evenals bij optredens verder in den lande en zelfs daar buiten. De populariteit steeg tot "grote hoogte". Kortom een stuk cultuur uit de gemeente Menterwolde van de bovenste plank.

De spontaniteit en de zangkwaliteit zorgen ervoor, dat velen een beroep doen op het koor om op te treden. Het koor heeft met zijn eigen muzikale begeleiding opgetredens verzorgd in Nederlandse steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Sneek, Dedemsvaart, Raalte, Heerenveen, Delfsail en nog vele andere steden en plaatsen meer.
Ook in Duisland zijn wij geen onbekenden meer: Bremen, Berlijn, Hagenburg, Rödinghausen, Eilshausen, Usedom, Berumbur, Saarbrücken, Kelheim (Beieren) Cuxhafen, Travemünde en Gütersloh zijn voorbeelden van plaatsen waar het koor zijn gezicht heeft laten zien.
Bovendien werd deelgenomen aan een grote culturele manifestatie in Hodonin in Tjechië.
Er kan dan ook rustig gesteld worden dat "De Scheepsjoagers" inmiddels een aardige nationale zowel als internationale reputatie hebben opgebouwd.

Inmiddels zijn er negen C.D.'s uitgebracht en twee DVD.'s Op 2 november 2013 werd deze negende Cd uitgebracht. Voor een foto-impressie van deze gebeurtenis in de Menterne in Muntendam: zie onze foto-galerij.

Het koor treedt per jaar ongeveer dertig keer op.

  

Bezoekers teller

199417

© 2014 Shantykoor 'De Scheepsjoagers' Muntendam, alle rechten voorbehouden. admin
Webdesign: www.2smart.nl