Wat is een Shanty?

In de oude zeilvaart, zo van 1820-1930, waren de shanty's echte werkliederen. De zeilschepen voeren met een zo klein mogelijke bemanning en geregeld klonk het dan ook: "Alle hens aan dek". Om er voor te zorgen, dat iedereen in hetzelfde tempo werkte, werd er tijdens het werk gezongen. Mooie balladen waarin lief en leed werd bezongen, maar ook vrolijke, ritmische liederen, die de eentonigheid van het werk moesten doorbreken.

De teksten gaan voornamelijk over vrouwen, drank, huis en haard. Onderwerpen, die de mannen op zee vaak zo lange tijd moesten ontberen. De solozanger, ook wel de shantyman genoemd, bepaalde het tempo. Hij verstond de kunst om luid en ritmisch refreinliederen te zingen. De refreinen werden meegebruld door de bemanning, waarbij op het ritme op volle kracht werd geduwd, getrokken en gelopen. Er werd toen wel gezegd, dat een goede shantyman evenveel waard was als vier handen aan een touw. Op de foto hierboven zit de shantyman in het midden op de kaapstander (Eng.: capstan) met zijn accordeon.

Repertoire

Het koor zingt, behalve shanty's, ook vele andere bekende zeemansliederen, die prettig in het gehoor liggen en omschreven kunnen worden als echte 'meezingers'.
Naast Nederlandstalige liederen staan Duitse en Engelse liederen op het repertoire, dat uit totaal 100 liederen bestaat.
Naast shanty's en zeemansliederen gebruiken we in de periode rond  kerst  een repertoire van 45 kerstliederen.

 

Wat kunnen wij voor u doen ?

Het repertoire van 'De scheepsjoagers' leent zich uitstekend voor optredens bij tal van gelegenheden. U kunt daarbij denken aan:

  • braderieën en jaarmarkten
  • tentoonstellingen
  • bedrijfspresentaties
  • feest- en winkelweken
  • een gezellige avond op de camping
  • een complete feestavond voor de personeelsvereniging
  • koffieconcerten

Wanneer u dus op een originele en leuke manier een bepaalde gelegenheid luister wilt bijzetten, bent u bij ons aan het goede adres.

 

© 2014 Shantykoor 'De Scheepsjoagers' Muntendam, alle rechten voorbehouden. admin
Webdesign: www.2smart.nl